//Ημερίδα για τον σημαντικό ρόλο των 16 Κέντρων Κοινότητας στην Κρήτη

Ημερίδα για τον σημαντικό ρόλο των 16 Κέντρων Κοινότητας στην Κρήτη

Ο σημαντικός ρόλος των 16 Κέντρων Κοινότητας που λειτουργούν στην Κρήτη για την εξυπηρέτηση των ευπαθών κοινωνικά πολιτών αναδείχθηκε σε ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης που πρωτοπορεί στην λειτουργία του νέου θεσμού.

Περισσότεροι από 12.000  πολίτες ευπαθών κυρίως κοινωνικά πολιτών έχουν απευθυνθεί στα 16 Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν από τις αρχές του 2017 στο νησί μας στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της φτώχειας, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης. Μάλιστα η Κρήτη πρωτοπορεί πανελλαδικά στην επιτυχή λειτουργία του νέου θεσμού καθώς σήμερα στο πλαίσιο ημερίδας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου το επιτελικό στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης Ευδοξία Κάιλα έδωσε τα εύσημα στη Περιφέρεια Κρήτης αλλά και στους δήμους για την επιτυχή λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας.

Στην σημερινή ημερίδα που οργάνωσε  η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, η προϊσταμένη της ΕΥΔ Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη και στελέχη της υπηρεσίας, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, εκπρόσωποι Κοινωνικών Υπηρεσιών του νησιού, των Δήμων, των Κέντρων Κοινότητας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.

Τα Κέντρα Κοινότητας ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε 16 Δήμους της Κρήτης, με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020.

Βασικός στόχος είναι η ενεργός ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, η καταπολέμηση της φτώχειας του κοινωνικού αποκλεισμού, η προαγωγή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας». Παράλληλα τα Κέντρα Κοινότητας υποστηρίζουν:

-Την ενεργό ένταξη στην αγορά εργασίας
-Την προαγωγή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
-Την βελτίωση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες.
-Την βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και ψυχικής υγείας.
-Την ενσωμάτωση των κοινωνικά, οικονομικά ευπαθών ομάδων που αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης Ευδοξία Κάιλα, συγχαίροντας την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους για την επιτυχή λειτουργία των 16 Κέντρων Κοινότητας ανέφερε σε δηλώσεις της:

«Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να παίρνει πληροφορίες για όλες τις δράσεις κοινωνικής προστασίας οι οποίες λειτουργούν σε τοπικό περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.  Ήταν ένας σχεδιασμός που υλοποιείται από το Υπουργείο σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορέσει να είναι συγχρηματοδοτούμενη δράση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική αυτή τη δράση, να πω ότι είμαστε όλοι ευγνώμονες στη Περιφέρεια Κρήτης γιατί πραγματικά ήταν από τις πρώτους που ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη διαβούλευση με το Υπουργείο. Επίσης οι δήμοι της Κρήτης ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο να υποβάλουν αιτήσεις να κάνουν τις ενέργειες για την πρόσληψη του προσωπικού και τα λοιπά.  Σήμερα όλα τα Κέντρα Κοινότητας που είχαν σχεδιαστεί να λειτουργούν στην Περιφέρεια της Κρήτης λειτουργούν,  και είναι νομίζω η πρώτη Περιφέρεια που αυτό συμβαίνει.  Άρα θα ήθελα να εκφράσουμε σαν Υπουργείο και πάλι τις ευχαριστίες μας προς την Περιφέρεια Κρήτης για αυτή τη συνεργασία που ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί για το καλό όλων των πολιτών. Η ανταπόκριση των πολιτών μέχρι σήμερα σε επίπεδο Κρήτης είναι πάρα πολύ μεγάλη καθώς μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί στα Κέντρα Ισότητας στο νησί 12.653 άτομα».

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα flashnews.gr

2018-03-15T11:42:21+02:00