//Περίπου 13.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί από τα 16 κέντρα κοινότητας περιφέρειας Κρήτης

Περίπου 13.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί από τα 16 κέντρα κοινότητας περιφέρειας Κρήτης

Ο σημαντικός ρόλος των 16 Κέντρων Κοινότητας που λειτουργούν στην Κρήτη για την εξυπηρέτηση των ευπαθών κοινωνικά πολιτών αναδείχθηκε σε ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης, που πρωτοπορεί στην λειτουργία του νέου θεσμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 12.600  πολίτες ευπαθών κυρίως κοινωνικά ομάδων έχουν απευθυνθεί στα 16 Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν από τις αρχές του 2017 στην Κρήτη, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της φτώχειας, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης. Η Κρήτη πρωτοπορεί πανελλαδικά στην επιτυχή λειτουργία του νέου θεσμού με τα Κέντρα Κοινότητας σε 16 δήμους της Κρήτης να λειτουργούν με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 παρέχοντας εργασία σε 55 εργαζόμενους.
Πρόκειται για μια νέα δομή που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4368/2016 και αποτελούν τον βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου «one shop stop», υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε ΟΤΑ ως μία δράση «ομπρέλα». Επί της ουσίας, παρέχουν υπηρεσίες οι οποίες ανταποκρίνονται για να ενισχύσουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται όπως η εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή πολιτικών απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ κ.α.
Τα κέντρα Κοινότητας, παρέχουν υπηρεσίες υποδοχής, υποστήριξης, ενημέρωσης και παραπομπής στα προγράμματα κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό-περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο με τα στελέχη τους να παρέχουν στους πολίτες την αναγκαία υποστήριξη για ένταξή τους στα κοινωνικά προγράμματα, αντιμετώπισης της κρίσης. Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου, ανέφερε σχετικά: «Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για την κοινωνική πολιτική, την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το συνολικό ποσό των χρημάτων τα οποία διατίθενται είναι 85 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020, για χρηματοδότηση σε παιδικούς σταθμούς, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, ΑμΕΑ, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, στις δομές βασικών αγαθών σε 7 δήμους και στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μεταξύ άλλων, βασικός στόχος είναι η ενεργός ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, η καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, η προαγωγή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».
Για την ποιότητα των υπηρεσιών στα Κέντρα μίλησε η προϊσταμένη Επιτελικής Δομής Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης Ευδοξία Κάιλα, επισημαίνοντας τα εξής: «Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να παίρνει πληροφορίες για όλες τις δράσεις κοινωνικής προστασίας οι οποίες λειτουργούν σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ήταν ένας σχεδιασμός που υλοποιείται από το υπουργείο σε συνεργασία με τις περιφέρειες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορέσει να είναι συγχρηματοδοτούμενη δράση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική αυτή τη δράση. Είμαστε όλοι ευγνώμονες στη Περιφέρεια Κρήτης γιατί πραγματικά ήταν από τις πρώτους που ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη διαβούλευση με το υπουργείο. Επίσης οι δήμοι της Κρήτης ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο να υποβάλουν αιτήσεις, να κάνουν τις ενέργειες για την πρόσληψη του προσωπικού και τα λοιπά.  Σήμερα όλα τα Κέντρα Κοινότητας που είχαν σχεδιαστεί να λειτουργούν στην Περιφέρεια της Κρήτης λειτουργούν, και είναι νομίζω η πρώτη περιφέρεια που αυτό συμβαίνει».
Μ. Λαμπαθάκης.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του analitis.gr

2018-03-15T11:36:26+02:00